Postoji više tehnika kojima svoje ideje možete preslikati na majicu. U zavisnosti od materijala majice kao i količine koja vam je potrebna, možete odabrati tehniku koja će vama najviše odgovarati.

Sito štampa na majicama

Sito štampa pruža najbolji kvalitet i dugotrajnost odštampanog otiska. Sito štampa se uglavnom radi onda kada je potrebna izrada najmanje 20 a optimalno 50 majica jer je jako skupa i neisplativa kada se radi manji broj. Kod sito štampe se prvo izrađuje šablon pa se tek onda štampa. Svaka sito kolor štampa zahteva 4 boje, tj. 4 različita otiska. Ukoliko je potrebno uraditi višebojnu štampu, za svaku boju potrebno je uraditi poseban šablon. Zato je ova tehnika isplativa samo onda kada je obim štampe veći, a preskupa kada imate samo par komada koje je potrebno odštampati.

štampa na majicama

Sublimaciona štampa

Sublimaciona štampa može se raditi na pamučnim i poliesterskim majicama. Štampa na majicama  je postojana i dugotrajana. Kod ove tehnike koriste se specijalne sublimacione boje koje se posle štampe premazuju prajmerom koji se nakon presovanja pod visokom temperaturom sjedinjuju sa bojama. Na ovaj način dobija se nežni gumeni sloj koji štiti boje i osigurava im dugotrajnost nakon pranja.

Fleks štampa

Kod fleks štampe se motiv seče pomoću katera na foliji, zatim se ta folija lepi na tekstil pomoću termoprese koja omogućava povezivanje sa podlogom. Ova vrsta motiva je veoma postojana, ima precizne ivice i dobro podnosi veći broj pranja. Ovom tehnikom se mogu postići skoro prirodne boje sa blagim sjajem, a pod rukom se oseća blaga gumenasta tekstura.

Flok štampa

Razlika između flok i flex tehnike štampe je u tome što je flok folija deblja, pa je odštampani motiv na majici malo uzdignut, ispupčen. Ova tehnika daje veoma dobre rezultate, boje su skoro prirodne i jako postojane, a ivice oštre i jasne.

Direktna digitalna štampa

Direktna digitalna štampa na majicama se radi direktno na tkanini. Kod ove tehnike koriste se boje na vodenoj bazi a motiv je poprilično otporan na pranje i svetlost. Ipak, kako bi se motiv što duže zadržao, preporučuje se da majica bude okrenuta naopako prilikom pranja. Motivi izrađeni ovom tehnikom ne smeju se peglati direktno, već se majica mora okrenuti naopako ili se može staviti neka druga tkanina preko motiva, kako bi se zaštitio tokom peglanja. Kod direktne digitalne štampe neophodno je da majica bude barem 60% od pamuka.

Štampa tonerskim preslikačem

Ova tehnika je najjeftinija i najbrža. Tehnika je slična kao kod flex metode ali otisak nije podjednako dobrog kvaliteta. Zato se ova tehnika preporučuje kod kratkoročnih promocija ili onda kada nije potreban veliki broj majica.

Od čega zavisi cena štampe na majicama?

Jako je bitno da znate šta je krajnja svrha i primena majice na kojoj ćete nešto odštampati. Kada znate šta vam je potrebno možete odrediti najpogodniju tehniku, a od nje će zavisiti i cena štampe.
Neke tehnike su isplativije kada štampate veliki broj majica, a neke onda kada vam je potrebna manja količina. Takođe, kompleksniji motivi koji zahtevaju veću preciznost biće skuplji. Bitan je i materijal na kome se štampa. Neke tehnike zahtevaju posebnu pripremu, neke određenu vrstu materijala, itd.
Svakako mnogo je faktora koji određuju cenu štampe pa je zato najbolje konsultovati se sa stručnim licem kako biste po što pristupačnijoj ceni dobili tačno ono što vam je potrebno.